מחבר/ת: אלי גל – מכון בריין טריין >>

ראשית, נעשה ניסוי קטן:

מהר, מבלי להציץ, כמה מספרי טלפון אתה זוכר בע"פ?
רשום אותם על דף.
עכשיו, נסה להזכר, לפני מספר שנים, כאשר ה"זיכרון" של המכשירים הניידים והמחשבים לא
עמד לרשותך כ"קביים", כמה מספרי טלפון זכרת אז?

נכון, לגיל יש קשר ליכולת הזיכרון שלך, אבל מדובר גם בהתנוונות נוספת, הנובעת מחוסר אימון נכון ויעיל.
גם הזיכרון שלך, כמו הזיכרון בכוננים ובשרתים, זקוק לתחזוקה שוטפת.
מפתיע?

אם אתה איש הייטק, התכונן להיות מופתע פעם נוספת:

הידעת, שבנוסף לפגיעה באצבעות ובפרקי הידיים, בעיות אורטופדיות והתדרדרות בראיה, העבודה הממושכת אל מול מסך המחשב, מציבה אותך גם בסכנה של התנוונות תאי המוח (מאחר ולדוגמה, אתה אינך מחוייב לזכור מספרים/אירועים בע"פ, כי המחשב "זוכר" אותם עבורך).

אמנם, ירידה בביצועי הזיכרון אצל עובדים בחברות הייטק, נחשבת לפחות מורגשת (מאשר אצל עובדים בתחומים אחרים, מאחר והיא מוסווית היטב בשימוש המתמשך בטכנולוגיה) אבל היא קיימת.

הנה מספר טיפים שיסייעו לך לשמר את כישורי הזיכרון שלך ואף לשפר אותם:

  • עודף כולסטרול, סכרת, יתר לחץ דם ומשקל עודף הם סיכונים ידועים לבריאותם של אנשים מעל לגיל מסויים, אבל נמצא קשר ישיר בינם לבין בעיות זיכרון. אלכוהול, סיגריות, תרופות הרגעה למיניהן, אף הן תורמות לירידה בביצועי הזיכרון. לכן, אכילה בריאה ומוקפדת, בצד פעילות גופנית מבוקרת, יכולות לסייע לך בשימור הזיכרון.
  • קפאין בכמויות מבוקרות כמשפר זיכרון – צוות חוקרים אוסטריים השתמש בבדיקת fMRI כדי לבדוק את השפעות הקפאין על פעילות המוח: בקרב המשתתפים שקיבלו 100מ”ג קפאין (כשתי כוסות קפה) חל שיפור במיומנויות הזיכרון לטווח קצר ובזמן התגובה ופעילות מוגברת באזורי המוח האחראים לזיכרון ולקשב.

ברמת הנפשית:

  • דכאון, לחץ נפשי ומתח – מחקרים גילו קשר בין דיכאון ומתח לפגיעה בזיכרון ולמחלות ניווניות של המוח, כמו אלצהיימר ופרקינסון. במצבי לחץ כאלה מיוצרות בגופנו רמות מוגברות של קורטיזול, המסייע בהתמודדות עם מצבי דחק. שמירה על רמה גבוהה של קורטיזול לאורך זמן, עלולה לגרום להתנוונות של ההיפוקמפוס ולהוביל לפגיעה בזיכרון. יוגה, מדיטציה, הקשבה למוסיקה ותחביבים "רגועים" אחרים יכולים להרגיע אותך ולשפר את מצב הרוח.

ברמת תרגול הזיכרון:

  • תחביבים המספקים גירוי קוגניטיבי – אם עד כה לא עסקת בפתרון תשבצים או בבינגו, זה הזמן למצוא לעצמך תחביב דומה שמספק גירויים קוגניטיביים למוח. תחביב כזה יכול למנוע התדרדרות אף במקרים שהתדרדרות הזיכרון כבר החלה (אלצהיימר).
  • ניאורוביקס – "התעמלות אירובית" למוח. אחד הגורמים בשיפור הזיכרון הוא החידוש, לכן, תרגול המוח תוך כדי שימוש בטכניקות פשוטות ויומיומיות יסייע לך. למשל, כתיבה ביד שאיננה היד בה אתה מורגל לכתוב, התלבשות בעיניים עצומות או כל שבירת שגרת הרגל יומיומי, שיאלץ אותך לצאת מ"הטייס האוטומטי".
  • למידה מתמשכת – אתגרים מספקים למוח ולזיכרון שלך את התנופה לה הם זקוקים כדי לא להתדרדר ואף להשתפר. קבע לעצמך חוקי למידה לפי תחומי העניין שלך (למשל, ללמוד בע"פ פתגם אחד ביום).

לסיכום:

התדרדרות הזיכרון בקרב עובדי חברות הייטק, מעצם הסביבה הטכנולוגית בה הם מתפקדים, מוסווית היטב, אולם אין ספק כי היא קיימת. שיפור זיכרון יכול, לא רק לתרום לעובד ברמה האישית, אלא אף להגדיל את הפרודוקטיביות שלו ואת תרומתו לארגון.