Twenty-seven-year time trends in dementia incidence in Europe and the United States
Frank J. Wolters
Neurology® 2020

המאמר :"הדמנציה נמצאת בנסיגה בארצות הברית ובאירופה"

פורסם בעיתון 'הארץ'

תקציר המאמר:

תוצאות מחקר שנעשה באוניברסיטת הרווארד שבמסצ'וסטס ופורסם בכתב העת Neurology'', קובעות כי אחוז הופעת מקרי הדמנציה והאלצהיימר בכל הגילים פוחת בהתמדה ב–25 השנים האחרונות באירופה ובארצות הברית.

במחקר שנעשה בדקו החוקרים נתונים משבעה מחקרים מקיפים שהשתתפו בהם 49,202 איש – גברים ונשים בני 65 ומעלה. המחקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 15 שנה לפחות, וכללו בדיקות אישיות, בדיקות של נתונים גנטיים וסריקות מוח. כמו כן, הובא בחשבון סיכון המשתתפים ללקות במחלות לב וכלי דם. הנתונים כללו גם הערכה נפרדת למחלת האלצהיימר.

השערה מובילה לסיבת הירידה בדמנציה שנרשמה בארה"ב ובאירופה קשורה לשיפור במעקב אחר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (כשהעיקריות בהן – לחץ דם גבוה ועודף כולסטרול). כמעט אצל כל הסובלים מדמנציה נמצאו פגעים במוח הכוללים נזקים לכלי דם, שנגרמו ככל הנראה מלחץ דם גבוה, זאת לדבריו של ד"ר אלברט הופמן, יו"ר המחלקה לאפידמיולוגיה בבית הספר לרפואה ציבורית בהארוורד.

על פי המחקר, סיבה אפשרית אחרת לירידה בשיעור הלוקים בדמנציה יכולה להיות השכלה טובה יותר. רמת ההשכלה השתפרה בהדרגה בעשורים האחרונים. תהליך של לימוד מטמיע מיומנויות ומעניק יכולות רבות למוח ולכן לשנות ההשכלה של אדם יש מעין 'אפקט מגן', וייתכן והוא משמש כגורם המעכב ודוחה את הדמנציה, או במילותיו של הופמן "מעביר אותה לגיל מאוחר יותר".

בנוסף לסיבות הללו, רבים ממליצים על תזונה טובה ובריאה ועל אימוני כושר. ד"ר ריצ'רד הודס, מנהל המכון הלאומי של הזדקנות מוסיף וממליץ להמשיך לקיים ככל הניתן חיי חברה פעילים ולעקוב אחר לחץ הדם.

קשורים למקור:

  • הכתבה שפורסמה ב'ניו יורק טיימס' –

https://www.nytimes.com/2020/08/03/health/alzheimers-dementia-rates.html

  • המאמר המקורי המלא – PDF:

       https://n.neurology.org/content/neurology/95/5/e519.full.pdf

ובכן,

מה ניתן לעשות אם לא רכשנו בעבר השכלה גבוהה, ואנו מתחילים להרגיש ירידה קוגניטיבית ופגיעה בזיכרון ?

כחלק מתהליך ההתפתחות וההתקדמות של דמנציה ניתן לראות שינויים ניווניים במוח. למעשה חל ניתוק של הקשרים בין תאי העצב במוח והם מתחילים למות אט אט. ישנה תיאוריה הסוברת כי אצל אנשים עם רמת השכלה גבוהה, העתודה המוחית גדולה יותר וכן המעגלים החשמליים במוח והקשרים בין הנוירונים פועלים בצורה טובה ויעילה יותר. אלו מפצים על השינויים הפתולוגיים הניווניים הנראים במוחם של אנשים המפתחים דמנציה.

כמובן שאנו לא יכולים להשיב את מחוגי הזמן, ומסקנה בדיעבד אינה מאפשרת לנו לשוב לאחור ולרכוש השכלה גבוהה. מה שכן ניתן לעשות עם הידרדרותן של יכולות קוגניטיביות בגיל מבוגר ופגיעה בזיכרון, זה להמשיך ולשמור על פעילות קוגניטיבית ! אימון קוגניטיבי רציף ומסור יכול לעכב ולדחות את הופעתה של הדמנציה.